Outlook Spotlight

Sveriges bästa och billigaste privatlån 2023

Lista på privatlån med låg ränta, direktutbetalning samt vilka som godkänner betalningsanmärkning. Jämför bankernas räntor utan några krav!

Advertisement

best and cheapest private loans
info_icon

Teckna privatlån på mellan 1 000 kronor och 600 000 kronor. Vi jämför och guidar till bästa privatlånet utifrån olika ekonomiska villkor.

Aktuella privatlån – Topplista

Så tecknar du billigast privatlån - Allt du behöver veta!

I denna kompletta guide presenterar vi allt du behöver veta om privatlån. Kunskap som är viktig att ha för att kunna jämföra rätt och hitta det bästa privatlånet utifrån dina ekonomiska förutsättningar!

1. Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån som tecknas utan att någon säkerhet krävs. Detta alltså till skillnad mot ett bolån där huset eller lägenheten används som säkerhet.

Advertisement

Nedan presenteras först vad som kännetecknar ett privatlån. Därefter följer kapitel som förklarar hur stort belopp du får låna samt tips på hur du lägre ränta.

  • Låna 1 000 kr – 600 000 kronor

Ett privatlån kan tecknas på från 1 000 kronor upp till 600 000 kronor. I ansökan anges även önskad amorteringstid (återbetalningstid). Valbar amorteringstid varierar beroende på lånesumma. De lägre summorna kan amorteras på mellan 1 - 3 år medan de större summorna i upp till 20 år.

Läs mer om vad som påverkar ditt lånebelopp i kapitel 2.

  • Individuell ränta

Ett privatlån har alltid individuell ränta. När banken får in en ansökan kontrollerar de personens kreditvärdighet och erbjuder ränta utifrån detta. Med kreditvärdighet menas hur stor risk det är att du inte kommer kunna betala tillbaka lånet. Med god kreditvärdighet kommer du alltså bli erbjuden en låg ränta.

Advertisement

Läs mer om hur då får låg ränta i kapitel 3.

  • Utan säkerhet

Det som främst karaktäriserar ett privatlån är att dessa tecknas utan säkerhet. Du behöver alltså inte ha en bostad eller annat som belånas. Det är även därför som räntan beräknas enbart beräknas utifrån din kreditvärdighet.

2. Hur mycket får jag låna via privatlån?

Hur mycket du får låna i privatlån beror främst på din inkomst och din kreditvärdighet. Så här fungerar det:

2.1 Inkomst

När banken får in en ansökan om privatlån kontrollerar de den deklarerade inkomsten via en kreditupplysning. Den deklarerade inkomsten är vad du tjänade under föregående år.

De måste sedan göra en så kallad KALP-kalkyl . Det är en uppställning som beräknar dina månatliga kostnader i förhållande till din inkomst. Detta sker enligt schablonbelopp från Konsumentverket . De tar även hänsyn till familjesituation, boendeform m.m.

Det spelar alltså ingen roll om du har betydligt lägre kostnader än dessa schablonbelopp. Banken måste än då utgå från dessa nivåer när de beräknar om du kan hantera lånet.

Ju högre inkomst du har desto större belopp på privatlånet kan tecknas. Har du betydligt högre inkomst idag, än vad som är noterat på senaste inkomstdeklarationen, kan du kontakta banken. I vissa fall kan de godkänna olika intyg som bevis på den högre inkomsten.

Advertisement

2.2 Kreditvärdighet

Kreditvärdighet brukar presenteras i kreditbetyg eller ”creditscore”. Det är ett sammanlagt betyg på din totala ekonomiska situation och sammanställs av upplysningsföretag, exempelvis UC eller Bisnode. Får du exempelvis en betalningsanmärkning kommer din kreditvärdighet att sjunka kraftigt. Det innebär därmed att ett lägre belopp kommer att kunna lånas. Detta alltså trots att din inkomst (se rubrik ovan) inte har förändrats.

Ju bättre kreditvärdighet du har desto större belopp på privatlånet kan tecknas. Du kan kontrollera din kreditvärdighet hos UC via tjänsten ”Min Upplysning” eller ”Kreditkollen”. Genom att exempelvis betala av lån och stänga öppna krediter kan kreditvärdigheten förbättras över tid.

Advertisement

3 korta frågor om – Hur stort privatlån du kan teckna?

Hur stora belopp kan lånas via privatlån?

I Sverige erbjuds privatlån på mellan 1 000 kronor och 600 000 kronor.

Går det att teckna privatlån hos flera banker samtidigt?

Ja, det går att ha lån hos flera olika banker samtidigt. En rekommendation är däremot att teckna ett så kallat samlingslån. Det är ett stort privatlån istället för många mindre.

Vad kan jag göra för att få låna större summa?

Om banken inte beviljar den summa som du vill låna kan du söka efter en medlåntagare. Är ni två som står på avtalet kan ofta både högre belopp och lägre ränta erbjudas av bankerna.

Advertisement

3. Så får du billigt privatlån - med låg ränta

Genom att förstå vilka faktorer som banken tittar på, när de avgör din ränta, är det lättare att få ett billigt privatlån. Dessutom finns alltid möjligheten att omförhandla och byta bank…

Här presenteras sex tips på hur du får ett privatlån med låg ränta utifrån dina ekonomiska förutsättningar. De flesta personer kan i alla fall utnyttja 1 till 2 av dessa tips.

  • Förbättra din kreditvärdighet – Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta.
  • Jämför flera banker – Det är stor skillnad på vilken ränta som bankerna erbjuder.
  • Teckna med medlåntagare – En medlåntagare gör det lättare att låna större summa och få lägre ränta.
  • Omförhandla privatlånet – Se över din lånesituation en gång per år eller om din ekonomiska situation förändrats avsevärt.
  • Medlemslån – Vissa fackförbund erbjuder ränterabatter till sina medlemmar.
  • Minst 20 000 kr… - Flera av de banker som erbjuder låga räntor på privatlån har lägsta lånebeloppet på 20 000 kronor.

Advertisement

Nedan beskrivs punkterna ovan mer detaljerat och vad du bör tänka på för att få ett så billigt privatlån som möjligt.

info_icon

3.1 Förbättra din kreditvärdighet

Det är primärt din kreditvärdighet som påverkar vilken ränta du blir erbjuden hos banken. Nekar banken dig ett privatlån är det alltså kreditvärdigheten som troligtvis är för dålig och behöver förbättras. Däremot tar det flera månader, ofta närmare ett år, att få en kraftigt förbättrad kreditvärdighet.

Du kan kontrollera vilken information som bankerna tar del av, samt din kreditvärdighet, via tjänsten ”Kreditkollen ” hos UC samt ”Min Kreditupplysning ” hos Creditsafe. Kom ihåg att upplysningsföretagen kan ha olika information sparad om dig. Du får alltså en heltäckande bild om bägge dessa tjänster utnyttjas. Nedan visas en tabell på UC-Score som speglar kreditvärdigheten som är registrerad hos UC.

Advertisement

info_icon

(Bildkälla: Kreditkollen från UC)

Vad kan du göra?

Förbättrad kreditvärdighet nås enklast genom att förbättra den egna lånesituationen:

  • Säg upp lån och krediter – Använd tjänsterna som nämns ovan för att se vilka öppna lån och krediter du har. Säg upp alla öppna krediter som inte används.
  • Samla lånen – Teckna ett större privatlån för att ”samla lånen”. Läs mer om samlingslån i slutet av denna guide.
  • Undvik kreditupplysningar – Många kreditupplysningar, inom kort period, kan påverka din kreditvärdighet negativt.

3.2 Jämför många privatlån

I likhet med att priset på livsmedel kan skilja mellan olika matvarubutiker så kan priset på lån (räntan) skilja sig mellan olika banker. En viktig nyckel, för att få ett billigt privatlån, är alltså att jämföra alternativ från flera olika banker och långivare. Läs mer om att jämföra privatlån i kapitel 6.

Advertisement

3.2 Medlåntagare

Att teckna ett privatlån, med medlåntagare, innebär att ni är två personer som har samma juridiska ansvar för att följa lånets villkor. Det kan exempelvis vara att ett sambopar vill låna pengar till en renovering varpå ena personen står som låntagare och andra som medlåntagare.

Att ha medlåntagare innebär en större säkerhet för banken gällande att lånet kommer att kunna betalas tillbaka. Det innebär att de lättare kan bevilja ett privatlån, kan göra detta på större belopp samt till bättre ränta.

info_icon

Kom ihåg! När ett privatlån tecknas med medlåntagare har bägge parterna samma juridiska skyldighet. Om återbetalning inte sker enligt gällande villkor kan banken rikta hela återbetalningskravet mot ena, eller andra, parten. Det kan alltså innebära att ena personen blir tvungen att betala tillbaka hela skulden själv.

Advertisement

3.4 Omförhandla nuvarande lån

Räntan på ditt privatlån kommer att sättas utifrån din kreditvärdighet när låneansökan skickas in. Därefter kommer räntan vara på exakt samma nivå, under hela lånets löptid, oavsett om du skulle få en förbättrad, eller försämrad, kreditvärdighet.

Det är därför viktigt att omförhandla befintliga privatlån cirka en gång per år. Detta genom att kontrollera om bättre ränta går att få hos annan bank eller om nuvarande bank kan sänka räntenivån.

info_icon

Kom ihåg! Har du en betalningsanmärkning, och tecknar ett privatlån, kommer bankens ränta vara mycket hög. Kontrollera därför när anmärkningen löper ut, vilket är 3 år efter att du fått den, och ansöka då om ett privatlån via en låneförmedlare dagen efter. Till mycket stor sannolikhet får du en betydligt bättre ränta och kan flytta lånet.

Advertisement

info_icon

3.5 Låna minst 20 000 kronor

En generell regel är att ”aldrig låna mer än du behöver”. Men det finns faktiskt ett undantag…

Flera av de banker som erbjuder låg ränta har lägsta lånebelopp på 20 000 kronor. Om du ansöker om ett lån på 10 000 kronor, via en låneförmedlare, kommer därmed dessa banker inte ens erbjuda ett förslag. Du blir därmed tvungen att välja ett privatlån med högre räntenivå.

En lösning är därför att ansöka om ett lån på 20 000 kronor. Fler banker kommer att erbjuda dig att teckna lån och därmed även de med lägre räntenivåer. När du fått pengarna utbetalda gör du direkt en extraamortering på det belopp du egentligen inte behövde. Därmed tar du del av den lägre räntan – utan att faktiskt låna större belopp.

Advertisement

info_icon

3 korta frågor om - Att få billigt privatlån

Vad är en bra ränta på privatlån?

En mycket bra ränta på privatlån är 2 - 4 procentenheter över aktuell styrränta. I maj 2023 var styrräntan på 3,5 % vilket innebar att de bästa privatlånen hade en ränta på 6,5 – 7,5 %.

Vilket är Sverige billigaste privatlån?

Sveriges billigaste privatlån erbjuds till stor sannolikhet enbart till Private Banking kunder. Det är kunder med flera miljoner på banken och som därmed erbjuds unika ekonomiska förmåner.

Vad är viktigast för att få billigt privatlån?

Det viktigaste är att du jämföra många olika bankers erbjudande. Detta bör även ske en gång per år då din ekonomiska situation kan ändras över tid.

Advertisement

4. Kan jag sänka räntan på mitt privatlån?

Ja, det är ofta möjligt att sänka räntan, och därmed kostnaden, för ett privatlån. Det sker antingen genom kontakt med den bank som beviljat lånet eller genom att göra en ny räntejämförelse och flytta lånet. De bägge alternativen presenteras nedan:

4.1 Via nuvarande bank

Börja med att kontakta den bank där du har ditt privatlån idag. Fråga om det är ”möjligt att sänka räntan på ditt lån”.

Det brukar kunna vara möjligt om du haft lånet hos dem i exempelvis ett år och under denna period inte varit sen med någon inbetalning. I vissa fall kan banken behöva ta en ny kreditupplysning för att se om din kreditvärdighet har förbättrats sedan lånet tecknades.

Advertisement

4.2 Jämför och flytta

Det andra alternativet är att kontrollera vilken ränta du har idag och därefter göra en med vad andra banker kan erbjuda. Enklast sker denna jämförelse med hjälp av en låneförmedlare, som exempelvis Lendo eller Sambla.

Låneförmedlare erbjuder en gratis tjänst som innebär att över 30 banker och långivare tar del av din ansökan och därefter ger svar på vilken ränta de kan erbjuda. Om något erbjudande är fördelaktigt kan detta privatlån tecknas varpå pengarna används för att lösa det tidigare lånet i förtid.

info_icon

3 korta frågor om - Att sänka räntan på sitt privatlån

Kostar det något att lösa privatlån i förtid?

Advertisement

Nej, vill du lösa det i förtid får inte banken ta ut någon avgift för detta. Kontakta i så fall banken och be om en slutfaktura.

Går det att förhandla räntan med nuvarande bank?

Ja, men du bör ha haft privatlånet hos dem under exempelvis ett år innan du kan försöka förhandla.

Vad är skillnaden mellan ränta och effektiv ränta?

Ränta är en procentuell avgift på lånesumman. Effektiv ränta är räntekostnad samt övriga kostnader. Jämför därför alltid effektiv ränta.

5. Räkneexempel - Vad kostar ett privatlån?

Nedan visas beräkningar på hur mycket ett privatlån kostar. Detta utifrån lånebeloppen 10 000 kr, 200 000 kr och 500 000 kronor. Tabellerna ger en fingervisning om månadskostnad och totalkostnad beroende på olika räntenivåer och amorteringstider.

Advertisement

  • Månadskostnad = Totala summan att betala per månad för amortering och ränta.
  • Totalkostnad = Totala summan som betalas tillbaka utöver lånesumman.

5.1 Låna 10 000 kronor

Det är ganska vanligt att låna 10 000 kronor eller 20 000 kronor. Pengar som exempelvis kan användas för att reparera bilen, köpa ett nytt kylskåp eller betala av dyrare smålån. Nedan visas vad kostnaden kan bli.

5 %

Månadskost.

5 % Totalkost.

7 %

Månadskost.

7 % Totalkost.

10 %

Månadskost.

10 % Totalkost.

3 år

300 kr

790 kr

Advertisement

309 kr

1 116 kr

323 kr

1 617 kr

5 år

189 kr

1 323 kr

198 kr

1 881 kr

212 kr

2 748 kr

7 år

141 kr

1 873 kr

151 kr

2 678 kr

166 kr

3 945 kr

10 år

106 kr

2 727 kr

116 kr

3 933 kr

132 kr

5 858 kr

Kom ihåg att uppläggningsavgift och aviavgift kan tillkomma. Det är inte medräknat i tabellen ovan.

Advertisement

Med en ränta på 5 – 10 % blir alltså månadskostnaden för att låna 10 000 kronor mellan 100 – 300 kronor. Detta beroende på vilken amorteringstid som väljs.

Det bästa är att välja kort amorteringstid då totalkostnaden då hålls låg. Att låna 10 000 kronor, med ränta på 5 %, under 3 år kostar exempelvis bara totalt 790 kronor i ränta.

5.2 Låna 200 000 kronor

I detta exempel önskar en person låna 200 000 kronor. Detta för att finansiera renovering av toalett och badrum.

5 %

Månadskost.

5 % Totalkost.

7 %

Advertisement

Månadskost.

7 % Totalkost.

10 %

Månadskost.

10 % Totalkost.

3 år

5 994 kr

15 791 kr

6 175 kr

22 315 kr

6 453 kr

32 324 kr

5 år

3 774 kr

26 454 kr

3 960 kr

37 614 kr

4 249 kr

54 965 kr

7 år

2 827 kr

37 449 kr

3 019 kr

53 557 kr

3 320 kr

78 900 kr

10 år

2 121 kr

Advertisement

54 557 kr

2 322 kr

78 660 kr

2 643 kr

117 161 kr

Kom ihåg att uppläggningsavgift och aviavgift kan tillkomma. Det är inte medräknat i tabellen ovan.

Att låna 200 000 kronor, med amorteringstid på 10 år, innebär alltså en ganska låg månadskostnad oavsett räntenivå. I exemplet ovan är månadskostnaden 2 121 kr – 2 643 kr.

Men det innebär även hög totalkostnad för all ränta som betalas under löptiden. Tecknas det på 10 år, och med 10 % ränta, kommer du betalat tillbaka 317 161 kronor – för ett lån på 200 000 kronor.

Advertisement

5.3 Låna 500 000 kronor

Det är få som kan låna 500 000 kronor via ett privatlån. Det krävs nämligen både hög inkomst och mycket god kreditvärdighet. Nedan visas vad det skulle kosta utifrån olika förutsättningar.

5 %

Månadskost.

5 % Totalkost.

7 %

Månadskost.

7 % Totalkost.

10 %

Månadskost.

10 % Totalkost.

3 år

14 985 kr

39 476 kr

15 439 kr

55 787 kr

16 134 kr

80 809 kr

5 år

9 436 kr

Advertisement

66 137 kr

9 901 kr

94 037 kr

10 624 kr

137 411 kr

7 år

7 067 kr

93 625 kr

7 546 kr

133 893 kr

8 301 kr

197 250 kr

10 år

5 303 kr

136 394 kr

5 805 kr

196 651 kr

6 608 kr

292 905 kr

Kom ihåg att uppläggningsavgift och aviavgift kan tillkomma. Det är inte medräknat i tabellen ovan.

Som visas ovan blir månadskostnaden på minst 5 – 6 000 kronor även vid låg ränta samt amorteringstid på 10 år. Detta är orsaken till att banken sällan beviljar så här stora privatlån. De anser helt enkelt inte att låntagaren har råd att hantera den höga lånekostnaden.

Advertisement

info_icon

3 korta frågor om: Vad kostar ett privatlån?

Hur lång återbetalningstid är längst för privatlån?

Den lägsta återbetalningstiden som erbjuds är 20 år. Det vanligaste är 1 – 10 år eller 2 – 12 år.

Vad är största lånebeloppet som kan tecknas?

Det högsta beloppet som kan beviljas är 600 000 kronor.

Påverkar räntan eller amorteringstiden månadskostnaden mest?

Amorteringstiden påverkar månadskostnaden mest. Förläng alltså amorteringstiden om du önskar få ner månadskostnaden.

6. Jämföra privatlån - Steg för Steg

Det är lika viktigt, som enkelt, att jämföra privatlån från ett stort antal banker och långivare innan lånet tecknas. Allt för många genomför ingen jämförelse och kan på grund av detta ha betydligt sämre villkor än vad de borde ha.

Advertisement

Här presenteras steg-för-steg hur en jämförelse av privatlån kan ske och vad du bör tänka.

6.1 Jämför många långivare

Ansök om privatlån via en låneförmedlare såsom Advisa, Sambla eller Lånekoll. Detta för att snabbt få svar från upp till cirka 40 banker och långivare på en enda ansökan. Detta utan kostnad eller krav på att ett lån måste tecknas. Det är alltså ett enkelt, och gratis, sätt att jämföra vilken ränta som olika banker är villig att erbjuda.

Kom även ihåg att kontakta den bank där du har lönekonto och andra banktjänster idag för att se vilka villkor de kan erbjuda.

Advertisement

6.2 Anpassa amorteringstiden utifrån behov

I ansökan anges önskad amorteringstid på vanligtvis 1 – 15 år. Ju längre amorteringstid som väljs desto lägre kommer månadskostnaden att bli. I bankens svar, på låneansökan, kommer ränta, amorteringstid och månadskostnad att presenteras.

Visar det sig att din månadskostnad blir för hög är alltså ett alternativ att ändra till en längre amorteringstid. Kontakta den låneförmedlare du använt, eller den bank du skickat in ansökan till, för att få en uträkning med ny amorteringstid. Tabellen nedan visar hur stor skillnad olika lång amorteringstid skapar vid ett lån på 50 000 kronor och ränta på 7%.

Advertisement

Amorteringstid

Månadskostnad

1 år

4 326 kr

2 år

2 239 kr

3 år

1 544 kr

5 år

990 kr

6.3 Jämför privatlånens villkor lika

För att kunna göra en rättvis jämförelse av bankernas privatlån är det viktigt att samma villkor jämförs. Jämför inte räntesatsen utan se i stället på ”effektiv ränta” då detta speglar både räntekostnad och andra kostnader som lånet har.

info_icon

Om du exempelvis jämför 7 privatlån och dessa har samma lånebelopp samt amorteringstid kommer den med lägst effektiv ränta vara billigast.

6.4 Fråga om du behöver hjälp

Advertisement

Känns det svårt med uträkningar, räntor och olika avgifter? Ett alternativ är att ringa upp en låneförmedlare och därmed prata med personal som guidar under hela processen. Detta oavsett om du enbart vill jämföra räntor och se om du kan förbättra din ekonomiska situation eller om du snabbt vill teckna ett privatlån.

info_icon

3 korta frågor om: Att jämföra privatlån

Varför bör privatlån jämföras via låneförmedlare?

Att använda låneförmedlare innebär att upp till 40 banker jämförs med enbart en ansökan och en enda kreditupplysning. Det är det snabbaste, och enklaste, sättet att jämföra privatlån.

Vad bör jämföras mer än räntan?

Jämför effektiv ränta då den speglar den totala kostnaden för både räntor och avgifter. Se även på månadskostnaden då det är beloppet du måste kunna betala varje månad.

Advertisement

Vad kostar det att använda låneförmedlare?

Det är helt gratis.

7. Ansök om privatlån – Så går det till

Ansökan om privatlån sker enklast digitalt via bankens, eller en låneförmedlares, hemsida. I denna guide visas hur ansökan sker via en låneförmedlare då detta är ett enkelt, och effektivt, sätt att jämföra bankernas räntor på privatlån.

7.1 Belopp

Börja med att beräkna hur stort belopp du behöver låna. Är det exempelvis till en bil kontrollerar du hur mycket bilen kostar och om det tillkommer några extrakostnader.

Om du sedan tidigare har avbetalningar eller smålån kan privatlånet tecknas på ett större belopp så att även de mindre lånen kan lösas. På bilden ovan sker en ansökan om privatlån på 120 000 kronor.

Advertisement

7.2 Amorteringstid

Utöver lånesumman anges önskad amorteringstid. Testa med olika lång amorteringstid för att se hur detta påverkar din månadskostnad. På bilden ovan är lånesumman 120 000 kronor och amorteringstiden på 6 år. Skulle amorteringstiden ökas till 7 år skulle månadskostnaden minska med cirka 200 kronor.

7.3 Personlig information

Nästa steg är att ange om lånet ska tecknas med medsökande (läs mer om medsökande i kap 3) samt ange personinformation såsom kontaktuppgifter, inkomstnivå m.m. Därefter skickas ansökan in genom att den signeras med BankID eller Mobilt BankID.

7.4 Kreditupplysning och svar

Lånförmedlaren kommer nu att ta en kreditupplysning på dig via exempelvis UC, Bisnode eller Creditsafe. De banker som samarbetar med låneförmedlaren får därefter se kreditupplysningen, samt din ansökan, och utifrån detta avgöra vilken ränta de är villig att erbjuda. Hela denna process tar bara några minuter.

Advertisement

Mycket snabbt efter att ansökan har skickats in kommer alltså de första bankerna svara på ansökan. Dessa svar kan skickas ut via mail, sms samt ”Mina Sidor” på låneförmedlarens hemsida. Det bästa är att vänta ett dygn så att alla samarbetande banker har tid att svara.

7.5 Teckna privatlånet & få pengarna

Efter ett dygn kan en jämförelse ske gällande vilken bank som erbjuder lägst ränta. Detta brukar presenteras mycket tydligt inloggad på låneförmedlarens hemsida. Önskas därefter ett privatlån tecknas hos någon av dessa banker signeras lånevillkoren oftast direkt vid jämförelsen. Pengarna betalas därefter ut inom 1 - 3 bankdagar.

Advertisement

7.6 Återbetalning varje månad

Den första återbetalningen på lånet ska ske cirka en månad efter att det betalades ut. Därefter sker löpande betalning månadsvis under hela dess löptid. Det vanligaste är att privatlån är annuitetslån. Det innebär att exakt månadsbelopp betalas varje månad

  • Annuitetslån – Samma belopp betalas varje månad under hela lånets löptid
  • Fast amortering – Samma amorteringsbelopp betalas varje månad. Utöver detta betalas månadens räntekostnad. Totala summan kommer därmed att minska månad efter månad.
info_icon

Tips!

Det går alltid att betala in en extraamortering utan att det medför någon extrakostnad. Får du pengar över en månad är det ekonomiskt smart att amortera privatlånet för att därmed snabbare få ner skulden.

Advertisement

Låneförmedlare eller via banken?

Processen att ansökan om ett privatlån, direkt via en bank, är mycket lika som att ansöka via en låneförmedlare. Det som skiljer är att banken bara erbjuder ett enda låneförslag. Detta i jämförelse mot låneförmedlaren som låter 30 – 40 banker svara på samma ansökan.

7.7 Vad betyder…

I samband med att ett privatlån tecknas kan du stöta på följande begrepp.

Betalningsfri månad

En del banker erbjuder privatlån med betalningsfri månad eller månader. Genom att kontakta kundtjänst aktiveras ”betalningsfri månad” vilket innebär att varken amortering eller ränta behöver betalas den månaden. Återbetalningstiden blir därmed en månad längre.

Advertisement

Det finns alltid begränsningar för hur många gånger som ”betalningsfri månad” kan användas per kalenderår. Dessutom finns alltid krav på att tidigare inbetalningar skett enligt lånets villkor.

Låneskydd

Låneskydd är en frivillig försäkring som kan tecknas som ett tillägg till privatlånet. Det erbjuds inte av samtliga banker.

Försäkringen kan exempelvis innebära att du inte behöver betala månadskostnaden för lånet i det fall du blir långtidssjukriven eller arbetslös. Detta exempelvis i upp till 12månader.

Privatlån med direkt utbetalning

Ett privatlån med direktutbetalning kan betalas ut av banken samma dag som det blir beviljat. Det kan exempelvis innebära att ansökan skickas in klockan 10:00 och att pengarna sitter på bankkontot 12:00.

Advertisement

var förr väldigt ovanligt och en stor konkurrensfördel hos de banker som erbjöd denna tjänst. Det har däremot blivit betydligt vanligare tack vare teknisk utveckling och utifrån att fler kunder efterfrågat det.

3 korta frågor om – Att ansöka om privatlån

Syns det i kreditupplysningen om jag ansöker om lån hos flera banker?

Ja, varje bank som får en ansökan tar en kreditupplysning. Därmed kommer det att synas om du ansöker om privatlån hos flera olika banker. Med låneförmedlare skapas däremot bara en kreditupplysning.

Kan jag ansöka bara för att se min kostnad?

Ja, eftersom räntan är individuell måste du ansöka om ett privatlån för att kunna veta exakt vilken ränta som banken erbjuder. Du behöver däremot aldrig teckna lånet.

Advertisement

Finns det ångerrätt på privatlån?

Ja, på privatlån har du alltid 14 dagars ångerrätt.

8. Privatlån med betalningsanmärkningar

Det finns flera banker som beviljar privatlån till personer med en betalningsanmärkning eller flera betalningsanmärkningar. Dessa privatlån kännetecknas framförallt av att vara på lägre belopp och ha högre ränta.

8.1 Lägre lånebelopp

Eftersom banken anses ta en större risk, om du har betalningsanmärkning, kommer ett lägre lånebelopp att beviljas. Behöver större privatlån tecknas kan en lösning vara att ha en medlåntagare som inte har betalningsanmärkning.

8.2 Högre ränta

Ett privatlån som tecknas av en person med betalningsanmärkning har även högre ränta. Det är inte ovanligt att räntenivån är dubbelt så hög som om personen inte haft anmärkning. I likhet med när andra lån tecknas är det alltså viktigt att jämföra villkoren hos flera banker för att inte betala för mycket i ränta och avgifter.

Advertisement

8.3 Lån med skuld hos kronofogden

Det finns ytterst få aktörer som erbjuder lån till personer som har skuld hos Kronofogden. I det fall som detta erbjuds är det via så kallade omstartslån.

Ett omstartslån skiljer sig på flera punkter mot ett traditionellt privatlån. Det kan exempelvis innebära att långivaren agerar, via exempelvis fullmakt, och betalar av din skuld hos Kronofogden samt övriga skulder. Dessutom skapas en individuellt amorteringsplan helt anpassad utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Ett vanligt privatlån kan alltså inte används för detta ändamål.

info_icon

3 korta frågor om – Att låna med betalningsanmärkning

Hur lång tid tar det att bli av med betalningsanmärkning?

Advertisement

En betalningsanmärkning är aktiv i tre år för privatpersoner.

Går det att teckna privatlån trots många betalningsanmärkningar?

Ja, de banker som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar ser både på antalet anmärkningar, dess orsak och ålder vid en låneansökan.

Kan låneförmedlare användas om jag har anmärkning?

Ja, de flesta låneförmedlare samarbetar även med banker som tillåter anmärkningar.

9. Vad används ett privatlån till?

Till skillnad mot exempelvis bolån får ett privatlån användas till valfritt syfte. I ansökan brukar det behöva anges vad pengarna ska användas till men någon uppföljning att lånesumman används till angett syfte kommer inte att ske.

Några av de vanligaste orsakerna till att teckna ett privatlån är de som presenteras nedan. Oftast handlar det om större investeringar så som bil eller renoveringar.

Advertisement

Privatlån till bil

Vid inköp av en begagnad bil är det vanligt att inköpet finansieras med ett privatlån. Hos vissa banker kallas detta för ”billån utan säkerhet” eller liknande. Men det är alltså enbart ett annat ord för privatlån.

Vid inköp av en ny bil, från en bilhandlare, är det däremot vanligare med ett billån där bilen används som säkerhet. Det brukar generellt vara bättre ekonomiskt tack vare en lägre räntenivå.

Samlingslån – Lösa dyrare alternativ

Ett samlingslån är ett privatlån som tecknas med syftet att betala av flera smålån och krediter. Lånet kan exempelvis användas för att betala bort delbetalningar, kreditkortsskulder, smslån och privatlån på lägre belopp.

Advertisement

Med ett samlingslån skapas bättre lånesituation med lägre ränta och lägre månadskostnad. Dessutom blir det betydligt enklare att få överblick på totala skulden.

Den vanligaste orsaken till att teckna ett privatlån är för att samla lån och krediter. Enligt statistik från Zmarta är det även den orsak som ökar mest vid ekonomisk oroliga tider. Statistik från låneförmedlaren Lendo visar liknande utveckling. År 2020 var 42 % av de lån som förmedlades via dem så kallade samlingslån.

Privatlån till kontantinsats

När ett bolån tecknas får det maximalt vara på 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % är kontantinsats och förväntas betalas via exempelvis sparat kapital eller försäljning av tidigare bostad.

Advertisement

Privatlån kan även tecknas till kontantinsatsen. Detta för komma in på bostadsmarknaden och kunna få ett bolån på resterande summa.

Renovering & ombyggnad

Som visas i diagrammet ovan är även renovering och ombyggnation en vanlig orsak till att teckna ett privatlån. Det kan vara allt från att finansiera en mindre altan till en större badrumsrenovering.

Äger du bostaden kan höjning av bolånet däremot vara ett bättre ekonomiskt alternativ. Detta genom att dessa har betydligt lägre ränta. Har du däremot en hög belåningsgrad är inte detta möjligt varpå finansiering via privatlån kan vara ett alternativ.

info_icon

3 korta frågor om – Vad kan privatlån användas till?

Advertisement

Måste jag ange i ansökan vad pengarna ska användas till?

Flera banker, och låneförmedlare, kräver att det uppges. Det är däremot främst för deras egen statistik. Vill du inte uppge brukar alternativet ”Övrigt” kunna väljas.

Kan privatlån tecknas för att lösa andra lån?

Ja, ett samlingslån är ett privatlån som tecknas med syftet att kunna betala av flera andra mindre lån och skulder.

Var vänder jag mig om jag inte kan hantera mina skulder?

Har du svårt att hantera dina skulder kan du vända dig till kommunens skuld- och budgetrådgivare.

Lycka till och kom ihåg – Jämför både före du tecknar ett privatlån och sedan löpande varje år. Betala inte för mycket i ränta!

Advertisement

Friskrivningsklausul: Ovanstående är ett sponsrat inlägg, åsikterna som uttrycks är sponsorns/författarens åsikter och representerar inte Outlook Editorials monter och åsikter.

Advertisement