Outlook Spotlight

Pannlampa Bäst I Test 2023 | Årets Bästa Pannlampor För Friluftsliv

Vi har testat marknadens bästa pannlampor baserat på prestanda, pris och kvalitet. Hitta rätt pannlampa här!

Headlamp Best in Test
info_icon

Vi går igenom fyra av de bästa pannlamporna på marknaden. Ta del av de detaljerade produktrecensionerna för att hitta din nästa pannlampa! 

Topp 4 Lista - Bäst i Test Pannlampa 

Föreställ dig att du vandrar genom skogen vid gryningen, med dimman som sveper runt trädtopparna. Det enda som skiljer dig från totalt mörker är ljuset från pannlampan. Oavsett om du är en erfaren äventyrare eller bara redo att börja utforska, kommer rätt pannlampa verkligen att göra skillnad. I denna artikel går vi igenom fyra av de bästa pannlamporna på marknaden, allt från premiumalternativ till mer prisvärda modeller. Ta del av de detaljerade produktrecensionerna för att hitta den bästa pannlampan för dina behov! 

info_icon
Lumonite Compass R 

Lumonite Compass R 

Vår erfarenhet efter att ha testat Lumonite Compass R bekräftar verkligen att det är en produkt som ligger i toppen av listan över bäst pannlampor speciellt anpassade för löpning. Detta är en kraftfull pannlampa som har ett mycket starkt ljus på hela 1200 lumen och en pannlampa med lång räckvidd på upp till 115 meter! Detta ger en riktigt klar och strålande belysning i alla olika typer av mörka omgivningar med tre olika ljusinställningar. Dessutom imponerade batteritiden verkligen, med upp till 40 timmars användning innan den behöver laddas om. Den laddas med en enkel USB-laddare, och har en praktisk strömindikatorlampa. Designen är både bekväm och effektiv – Lumonite Releasy hjässband sitter riktigt bekvämt på huvudet och går att justera efter behov, och huvudställningen håller pannlampan säkert på plats under längre vandringar och aktiviteter. Själva lampan är tillverkad i aluminium och CNC-svarvad, vilket innebär att den tål extremt hårda stötar och slag. Lampan är lättviktig och väldigt enkel att ta lös från huvudställningen och kan användas som ficklampa vid behov, eller till och med som arbetslampa, då den har en magnet i botten du kan fästa på metallytor! Lumonite Compass R är helt vattentät med ett vattenskydd på IPX8 och klarar av ett vattendjup på två meter. Det betyder att den klarar av riktigt tuffa väderförhållanden utan några problem alls, vilket vi fick uppleva flera gånger om. Du får betala en lite högra prisklass, men du får verkligen en högklassig pannlampa med mångsidiga funktioner och rikligt med ljusflöde! 

Lumonite Compass R har en perfekt kombination av vikt, funktion, ljusstyrka och batteritid. Pannlampan hamnar på vår topplista som bäst i test tack vare sin mångsidighet, och detta är verkligen den bästa pannlampa för löpning, skidåkning och ridning till jakt, arbete, camping och mycket, mycket mer. 

Fördelar 

 • Enormt stark ljusstyrka 
 • 1200 lumen 
 • Räckvidd på 115 meter 
 • 3 olika ljusinställningar 
 • Lång batteritid 
 • Vattentät och stöttålig design 
 • 40h Batteritid 
 • Bekvämt hjässband 
 • Lättviktig 
 • Kan användas som ficklampa och arbetslampa 
info_icon
LED Lenser H15R Core 

LED Lenser H15R Core 

LED Lenser H15R Core är verkligen en lysande stjärna när det kommer till pannlampor för friluftsentusiaster. Den förenar kraftfull ljusstyrka, på hela 2500 lumen och en räckvidd på 170 m med en vädertålig design och vattenskydd på IP67. Batteritiden (med batteritidsindikator) vid full effekt är runt 6 timmar, vilket är tillräckligt för en kvällsvandring men kanske inte en hel natts expedition. Har du den dock på låg lumen kan batteriet hålla i upp till hela 80 timmar! Magnetisk laddkabel och Integrerat litiumpolymerbatteripaket gör att pannlampan går enkelt och snabbt att ladda, du klickar helt enkelt på den på lampan. Förutom ljusprofilen, uppskattade vi verkligen Ledlensers avancerade fokuseringssystem, som gör det möjligt att skräddarsy belysningen efter egna behov. Den kan enkelt justeras för perfekt strålning och vinkel med 120° flexibilitet med hjälp av ett reglage på sidan som är smidig att justera. Dessutom har den en inbyggd säkerhet; om ljuset blir för varmt när du använder högläget under en längre tid kommer ljuset automatiskt att minska mängden lumen för att temperaturen ska sänkas. Det känns extra tryggt tycker vi! Dock har den ett högt pris, men med tanke på dess prestanda och höga kvalitet så känns det motiverat. 

Advertisement

 LED Lenser H15R Core har oslagbar ljusstyrka, och avancerade ljuslägen som sällan återfinns i konkurrerande produkter. Priset kan vara avskräckande, men om du är villig att investera i en riktigt bra pannlampa får du verkligen kvalitet för pengarna! 

Fördelar 

 • Imponerande ljusstyrka 
 • 2500 lumen 
 • Räckvidd på 170 meter 
 • Anpassningsbart ljussystem  
 • Inbyggd säkerhet vid överhettning 
 • Batteristatusindikator 
 • Enkelt laddningssystem 
 • Vädertålig design 
info_icon
Pannlampa Pathfinder 900 

Pannlampa Pathfinder 900 

Det Pannlampa Pathfinder 900 verkligen har en stor fördel i är dess prisvärdhet. När vi testade denna pannlampa så uppskattade vi särskilt ljusstyrkan på 900 lumen och det faktum att den har hela 6 st LED-strålkastare på som ger tillräckligt med ljus för flera olika aktiviteter. Plus att den har 8 olika ljusfunktioner som du kan anpassa efter behov med en enkel knapptryckning. Då ingår även en röd lampa och nödlampa med blinkfunktion i de funktionerna. Vilket gör att denna pannlampa passar utmärkt som en prepping-produkt att ha i din krislåda. Batteriet håller i upp till 10 timmar och är enkelt att ladda med medföljande USB C kabel. Värt att notera är att trots dess lägre pris, så har den en robust konstruktion och har en vattenklass på IPX5 så den är vattenresistent och klarar både regn och snö. Plus, PathFinder 900 har ett bekvämt justerbart pannband som sitter bekvämt och säkert över huvudet även vid tuffare terräng eller aktiviteter där det krävs mer rörelse.  

Detta är något så ovanligt som en riktigt bra pannlampa till ett riktigt bra pris. Bra batteritid, grymt ljus och klarar tuffare väderförhållanden, allt till ett bra pris! 

Advertisement

Fördelar 

 • Bra ljusstyrka 
 • Tillräckligt batteriliv för längre vandringar 
 • 8 ljusfunktioner 
 • Bra till krislådan 
 • Vattenresistent 
 • Justerbart pannband 
 • Prisvärd 
info_icon
Pannlampa Hajk 230 

Pannlampa Hajk 230 

Vi uppskattar verkligen Pannlampa Hajk 230 för den pålitliga ljusstyrka och mångsidighet men framför allt är det en otroligt smidig pannlampa. Den har en stark ljusstyrka på 350 lumen vilket är tillräckligt att lysa upp mörka vandringsleder utan problem. Tack vare lampans vidvinkels-synfält på 230°och flera ljusinställningar är den väldigt mångsidig, och fungerar lika bra i löparspåret som vid lägerplatsen. Den breda COB-ledbelysningen som sitter fram går att justera i två ljuslägen och är tillräckligt bred för att slippa vrida på huvudet och funkar riktigt bra vid aktiviteter på nära avstånd som till exempel vedhuggning eller om du läser en bok vid lägerplatsen. COB-leden går via en knapptryckning att ställa in så att lampan blinkar. Och något vi gillar extra mycket är att det finns en smart sensor-funktion på COB-leden, så det räcker med att du viftar med handen i närheten av sidopanelen för att justera ljusläget, och även sätta på och stänga av lampan. Det märkte vi att det verkligen underlättar när du har handskar på dig! Den separata sidolampan med XPE-led går också att ställa in på två olika ljusstyrkor som ger en mer fokuserad ljusstråle som är till för att lysa upp bra på längre avstånd upp till 100 meter. Den kompakta och lätta designen är mycket uppskattad, den är riktigt bekväm att bära utan att ge nackspänningar under längre perioder. Pannlampan sitter skönt på huvudet med hjälp av reflexbandet i silikon och kan enkelt justeras för anpassning av storlek eller huvudbonad, som hjälm eller mössa. Den är otroligt lätt men ändå robust och hållbar, den klarar av att motstå både regn och snö. Vi märkte dock att batteritiden var något kortare än förväntat och behövdes laddas oftare än vi skulle ha föredragit, men det var endast när den användes i högsta läge. Vid lägre lumen håller batteriet betydligt längre. Allt från 2,5 till 8 timmar uppskattade vi batteritiden till beroende på vilket läge den användes i. Batteriindikatorn blinkar rött när det är dags att ladda, och laddningen tar endast 4 timmar vilket är en fördel. 

Advertisement

Trots dess fjärde placering, bör inte Pannlampa Hajk 230 underskattas. Den erbjuder pålitlig prestanda och robusthet till ett rimligt pris och mycket låg vikt. Dess enda nackdel är batteriets livslängd, men överlag, för kortare turer eller för daglig användning erbjuder den grym kvalitet till ett bra pris. 

Fördelar 

 • Lätt att bära 
 • Klarar olika väderförhållanden 
 • Justerbar design 
 • Robust konstruktion 
 • Bred vidvinkels-synfält 
 • Batteriindikator 
 • Smart-sensorfunktion 
 • Mångsidig 
 • Prisvärd 

Köpguide: Egenskaper att ha i Åtanke vid Köp av en Pannlampa 

När man beger sig ut för att köpa en pannlampa, kan det kännas överväldigande med alla olika modeller och märken på marknaden. Men jag är här för att hjälpa dig! I denna del av guiden kommer vi att prata om vad du ska tänka på när du köper en riktigt bra pannlampa, vilka egenskaper som verkligen betyder något och vilka som kanske bara är onödiga funktioner. 

Ljusstyrka och ljuskälla 

När det gäller ljusstyrka och ljuskälla är det två parametrar som definitivt har stor betydelse vid valet av pannlampa. För det första, behöver man undersöka vilken ljuskälla som pannlampan använder. LED-lampor har under senare år blivit något av norm då de erbjuder enastående ljusutbyte, lång livslängd och är väldigt strömsnåla och håller väldigt länge. De tillhandahåller också en överlägset vit ljusstråle vilket leder till bättre färgåtergivning, en viktig detalj i dunkla förhållanden. 

Batterityp och driftstid 

När det gäller urvalet av batterityper till din pannlampa finns det ett par olika alternativ att kika på. Oftast skiljer det sig mellan uppladdningsbart batteri och icke-laddningsbara batterier. Ett uppladdningsbart batteri kan vara miljövänligare och ekonomiskt på längre sikt, medan icke-laddningsbara batterier ofta erbjuder fördelen av att kunna bytas ut på plats (oftast aaa batterier) om de tar slut under användning. Driftstiden för en pannlampa - den tid som lampan lyser innan batterierna behöver bytas eller laddas - är också viktig att ha i åtanke.  

Advertisement

Tänk på att högre ljusstyrka ofta leder till kortare driftstid. 

Vädertålighet och hållbarhet

När du planerar att ägna dig åt friluftsliv och vandring, är det absolut nödvändigt att investera i en pannlampa som tål tuffa förhållandena. Oavsett om det gäller regn, snö, eller damm, måste din pannlampa kunna stå emot dessa element utan att misslyckas. Välj en pannlampa med solid konstruktion och starka material som kan tåla allt från fall till intensiva vandringsturer. Din lampa bör även vara vädertålig, vilket innebär att den bör kunna klara av både hög och låg temperatur, samt vara vattentät. På så sätt kommer du inte behöva oroa dig för att din lampa ska ge upp på vägen. Det är viktigt att inte bara titta på pannlampans funktioner utan också på dess byggkvalitet. En bra pannlampa bör vara tillverkad av robusta material som kan tåla slitage från regelbunden användning i tuffa utomhusmiljöer. Metallhöljen eller förstärkta plastdelar kan ge extra skydd mot fall och stötar. Tänk också på lampans vikt i relation till dess hållbarhet – en lättare lampa är bekvämare att bära, men ska inte kompromissa med styrkan.

Varför IP-certifiering är viktig 

För att du verkligen ska kunna lita på att din pannlampa är tillräckligt tålig och väderbeständig, är det bra att titta på IP-certifieringen. IP står för ‘Ingress Protection’ och anger i vilken utsträckning en produkt är skyddad mot inträde av fasta objekt och vätskor. IP-certifikatet består vanligtvis av två siffror; den första visar skyddsnivån mot fasta objekt, såsom stötar medan den andra indikerar skyddet mot vatten. Till exempel betecknar IP65 att produkten är dammtät och kan tåla vattenstänk, medan IP68 innebär att den är helt dammtät och kan nedsänkas i vatten. Så, nästa gång du letar efter en pannlampa, glöm inte att ta hänsyn till dess IP-certifiering för maximal tillförlitlighet och livslängd!

Användarvänlighet

För vandrare och friluftsentusiaster är användarvänligheten hos en pannlampa avgörande. Leta efter modeller med intuitiva kontroller som är lätta att använda även med handskar. Enkel tillgång till olika ljuslägen och enkla batteribytefunktioner kan göra en stor skillnad i användarupplevelsen. En vrid- eller vippbrytare kan till exempel vara mer lättanvänd än små knappar.

Komfort och vikt 

När man letar efter den bästa pannlampan är komfort precis lika viktig som funktionalitet. Se till att lampan inte är för tung - du kommer ha en stor fördel i det om du ska använda den under långa tidsperioder. Justerbara band kan också vara en fördel, eftersom de ger dig möjlighet att anpassa passformen efter din huvudstorlek eller om du vill ha den över en mössa. Dessutom bör materialen på pannbandet vara mjuka och ventilerande för att undvika obehag. Lampans ljusstyrka eller antal funktioner betyder inte lika mycket om den inte känns bekväm att ha den på huvudet! 

Miljövänlighet

I takt med att miljömedvetenheten ökar, blir det allt viktigare att tänka på miljövänlighet vid val av pannlampa. Modeller som använder laddningsbara batterier eller har energieffektiva LED-lampor bidrar till mindre miljöpåverkan. Vissa tillverkare kan också erbjuda pannlampor tillverkade av återvunna material eller med miljövänligare tillverkningsprocesser, vilket kan vara en faktor att överväga för miljömedvetna konsumenter.

Pris jämfört med värde

När du överväger vilken pannlampa du ska köpa, bör du balansera priset mot det värde du får. En dyrare pannlampa kan erbjuda bättre kvalitet, längre livslängd och avancerade funktioner, medan en billigare modell kan vara tillräcklig för grundläggande behov. Tänk på hur ofta och under vilka förhållanden du planerar att använda pannlampan, och välj en modell som ger bästa möjliga värde för pengarna.

Extrafunktioner 

När du är redo att köpa en bra pannlampa bör du inte enbart fokusera på ljusstyrka eller batterilivslängd. De är viktiga komponenter men glöm inte de extrafunktioner som kan förbättra din upplevelse rejält. Ta till exempel rörelsesensorer. Detta kan vara oerhört praktiskt när du har fulla händer och behöver byta ljusläget på din lampa. Med rörelsesensorer är det bara att svänga med handen framför eller bredvid lampan för att ändra ljussättningen, vilket kan vara en klockren funktion när du har tjocka handskar på dig.  Ljuslägena är också kritiska. Många pannlampor kommer med flera lägen, till exempel högintensivt, lågintensivt och strobe/sos-läge. Leta efter en pannlampa som tillåter enkel justering mellan dessa olika lägen, så att du alltid har rätt ljus för situationen. Inte nog med det, några avancerade modeller tillhandahåller även GPS- och Bluetooth-funktioner för ännu större bekvämlighet. Kanske en aning udda preferenser, men om det sammanfaller med dina friluftsaktiviteter kan det vara värdefulla egenskaper att överväga.  

Alla dessa extrafunktioner kommer inte utan en kostnad. Så det är viktigt att inte bara tänka på vad du vill ha, utan också vad du faktiskt behöver och kommer att använda. 

Rörelsesensorer och ljuslägen 

Till skillnad från gemene lampa har en pannlampa oftast flera olika ljuslägen. Det kan vara användbart om du till exempel behöver dämpa ljuset för att inte störa en sovande kamrat, eller om du vill ha ett rött nattljus för att inte förstöra din nattsyn. Ett annat fenomen som börjat dyka upp på högkvalitativa pannlampor är rörelsesensorer. 

 • Nattläge: Ett mjukt rött ljus som är mindre störande för ögonen och inte påverkar nattsynen 
 • Strobe/SOS läge: Ett blinkande ljus för nödsituationer 
 • Rörelsesensormodus: Med en snabb rörelse, som att vifta med handen framför lampan, kan ljuskärmens intensitet justeras utan att man behöver röra själva lampan. 

Bra pannlampa för löpning

När det gäller pannlampor som är bäst i test för löpning, är det några specifika egenskaper att tänka på. En lätt och välbalanserad design är avgörande för komfort under längre löpturer. Lampans passform bör vara justerbar och säker, så att den sitter stadigt även under rörelseintensiva löppass. Ljusstyrkan är också viktig – en pannlampa för löpning bör ge tillräckligt med ljus för att klart belysa stigar och vägar framför dig, men samtidigt inte blända andra. Sök efter modeller med bred ljusspridning för att få en god överblick över din omgivning. Dessutom är det viktigt att pannlampan är tålig mot svett och olika väderförhållanden. En extra funktion som kan vara nyttig är ett blinkande bakljus för att öka din synlighet för andra, speciellt vid löpning i områden med trafik. Led lenser seo 5 och Lumonite Compass R är två högkvalitativa pannlampor som är erkända för riktigt bra egenskaper för löpning.

Disclaimer: The above is a sponsored post, the views expressed are those of the sponsor/author and do not represent the stand and views of Outlook Editorial.

Advertisement
Important: We are happy to announce that we have successfully completed the migration of our site @outlookindia.com to enhance your experience as valuable user. But due to the scale of operations some data discrepancies may arise. We apologize for any inconvenience and thank you for your patience and understanding during this period.
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement