Outlook Spotlight

Liggunderlag Test 2023 | Bäst I Test Liggunderlag

Vi har testat marknadens bästa produkter och sammanställt alla viktiga punkter du behöver veta inför ditt köp av liggunderlag!

Liggunderlag Test
info_icon

Vi har testat marknadens bästa liggunderlag och sammanställt alla viktiga punkter du kan behöva veta inför ditt nya köp!

Som friluftsentusiaster vet vi hur viktigt det är med rätt utrustning. Vi har testat och jämfört marknadens bästa liggunderlag och sammanställt alla viktiga punkter du behöver veta för att göra ett välinformerat köp. Missa inte köpguiden längre ner som ger tips på allt från vikt till isolering och material.

Topp 4 Lista - Bästa Liggunderlag

info_icon
Allround Liggunderlag

Allround Liggunderlag

Allround Liggunderlag är ett bekvämt uppblåsbart liggunderlag som erbjuder både komfort och hållbarhet till ett ruggigt bra pris. Vi blev ganska förvånade över hur lätt detta liggunderlag var att bära med sig, det väger endast 600g, och tar väldigt liten plats ihoppackat (25,3 x 15,2 cm). Det kanske inte låter så lite, men för ett året-runt-liggunderlag i den här prisklassen är det långt bättre än man kan förvänta sig! Det går dessutom riktigt snabbt både att packa upp och packa ihop. Dessutom är det verkligen allround: det passar alla årstider, andas vid varmare grader och värmeisolerar vid kallare årstider. Liggunderlaget går otroligt snabbt och smidigt att blåsa upp och tömma tack vare den inbyggda fotpumpen, det tog inte ens 30 sekunder. Allround Liggunderlag är tillverkat i ett vattentätt och slitstarkt 40D Ripstop Nylon TPU och kvaliteten känns verkligen gedigen och det är riktigt skönt att sova på. Ett extra plus med detta liggunderlag är att det enkelt går att sätta ihop två liggunderlag med hjälp av tryckknappar och på så vis skapa en dubbelsäng.

Detta är helt enkelt det bästa liggunderlaget för dig som inte är sugen på att betala flera tusen kronor, men ändå vill ha ett riktigt bra uppblåsbart liggunderlag som fungerar i alla scenarion!

Fördelar

 • Lätt att transportera
 • Otroligt bekväm
 • Snabb och smidig uppblåsning
 • Passar alla årstider
 • Andningsbar
 • Möjlighet till dubbelsäng
info_icon
Exped DownMat HL Winter LW

Exped DownMat HL Winter LW

Vi provade Exped DownMat HL Winter under riktigt kalla förhållanden i minus 25 grader och måste tillstå att detta uppblåsbara liggunderlag har en fantastisk komfort och grym isoleringsförmåga, Vi höll oss varma och bekväma hela natten -detta är ett riktigt bra liggunderlag för kalla nätter i tältet! Det huvudsakliga material som används som isolering är dun, vilket är välkänt för sin överlägsna värmeisolering. Exped DownMat HL Winter har det högsta R värdet, högre än alla sina konkurrenter, och klarar temperaturer ner till –32°C! Det betyder att du kan räkna med att detta liggunderlag håller dig varm och bekväm även under de mest kalla vinternätterna. Det är också den största fördelen med Exped DownMat HL Winter jämfört med andra liknande produkter på marknaden. Ytan är behandlad med GripSkin för halkskydd, en Schnozzel Pumpsäck ingår som även går att använda som en drybag. Liggunderlaget ger en tyst och bekväm natts sömn utan prassel när du rör på dig, tack vare det mjuka ytmaterialet som tystar ner dynan otroligt bra. Dessutom är både vikten 665g och storleken på 22 x 13,5 lägre och mindre än förväntat på en modell av denna kaliber och tar liten plats i ryggsäcken. Ja, detta liggunderlag kostar en slant, men vi tycker ändå att det är förvånansvärt prisvärt med tanke på den överhängande kvaliteten du får i Exped DownMat HL Winter.

Advertisement

Detta är alltså det ultimata liggunderlaget för dig som gillar att vara ute under rejält kalla och brutala förhållanden!

Fördelar

 • Grym värmeisolering med dun
 • Kompakt form och låg vikt
 • Lätt att packa ner och bära med sig
 • Superbekvämt
 • Prasslar inte
 • Högst R-värde
info_icon
Therm-A-Rest NeoAir XTherm Sleeping Pad Regular

Therm-A-Rest NeoAir XTherm Sleeping Pad Regular

Vårt första intryck var att Therm-A-Rest NeoAir XTherm är imponerande lätt – samtidigt som det uppenbart är skapat för att stå emot kall kyla och tufft underlag. Detta är ett väldigt populärt uppblåsbart liggunderlag som erbjuder både värme och komfort med en tjocklek på hela 6,4 cm och ett R-värde på 6,9 som passar för temperaturer ner till –25ºC. Samtidigt har den en vikt på endast 430 g och tar liten plats i packningen. Uppblåsningen är väldigt enkel, det tar inte lång tid alls och det går att öppna och stänga ventilen även med tjocka vantar på sig, vilket är en stor fördel vid kallare väder. Therm-A-Rest NeoAir XTherm Sleeping Pad är en investering i både bekvämlighet och hållbarhet. Även om du sover riktigt bekvämt på detta uppblåsbara liggunderlag märkte vi att det prasslar och låter en hel del när man rör på sig, så det är kanske inte det bästa valet för personer som stör sig på detta och har lätt för att vakna. Detta var inga problem för oss dock efter en lång dag på vandringsleden.

För den äventyrliga camparen med höga krav på bekvämlighet och slitstyrka till ett litet paket som gärna ger sig ut i vildmarken på vintern är detta ett riktigt bra val!

Advertisement

Fördelar

 • Bekväm oavsett underlag
 • Klarar tuff kyla
 • Imponerande lätt
 • Tar liten plats
 • Enkelt att öppna och stänga ventilerna
info_icon
Sea to Summit Ultralight Mat R

Sea to Summit Ultralight Mat R

När vi fick chansen att testa Sea to Summit Ultralight Mat R slogs vi direkt av hur lätt och kompakt detta uppblåsbara liggunderlag var. Med en vikt på endast 355 g märks det knappt av vid långa vandringar och det tar också sjukt liten plats ihoppackat (17 x 7,5 x 7,5 cm), ungefär lika stor som en vattenflaska alltså! Vi vill förtydliga att detta inte är det bekvämaste liggunderlaget jämfört med de andra mer platskrävande och tyngre liggunderlagen vi har testat, utan det är det mest bekväma ultralätta liggunderlagen på marknaden som tar otroligt liten plats i ryggsäcken. Med det sagt så är Sea to Summit Ultralight Mat R, trots sin lätta vikt och sitt smidiga format, förvånansvärt bekvämt att sova på och det går också hyfsat snabbt och smidigt att blåsa upp liggunderlaget. Detta tack vare sin teknik med "luftfjädrade celler" som i praktiken innebär det är byggt av 181 sammankopplade celler som anpassar sig efter din kroppsform, oavsett om du sover på rygg eller på sidan. Dock är Sea to Summit Ultralight Mat R endast 184cm långt så det är kanske inte det bästa liggunderlaget för långa personer. Vi rekommenderar stark att köpa till Sea to Summit Pillow Aeros Down L som är en väldigt bekväm kudde som går att fästa på detta liggunderlag med ett fäste av kardborre.

Detta är det bästa uppblåsbara liggunderlaget för dig som vill vandra snabbt och lätt med minimalt med packning!

Advertisement

Fördelar

 • Lätt att packa och bära med sig
 • Lättviktig
 • Litet packmått
 • Bekvämt liggunderlag
 • Prisvärd
 • Smidigt att blåsa upp

Här kan du även köpa en kudde till liggunderlaget.

Så Väljer Du Rätt Liggunderlag: Viktiga Aspekter Att Tänka På

Letar du efter det perfekta liggunderlaget? Vi har alla tipsen du behöver för att göra ett informerat val. Från isolering till komfort, från vikt till tålighet - det finns mycket att tänka på när du köper ett liggunderlag. I den här delen ska vi titta på de viktiga detaljerna som kan hjälpa dig att hitta rätt balans mellan behov och budget.

Förstå dina behov

Din tankebana vid val av liggunderlag ska börja med en grundlig analys av vad du faktiskt behöver. Att köpa ett alltför tjockt liggunderlag kan vara onödigt om du mestadels kommer att campa på sommaren, och tvärtom, ett för tunt liggunderlag kan bli ett problem om du ofta campar på kyliga platser. Du måste också räkna ut fysiska aspekter som din höjd, vikt och sovstil. Sover du mest på sidan? Då kanske du behöver ett tjockare liggunderlag för att skydda dina höfter och axlar från marken. Eller kanske du är den typen som ofta vrider och vänder dig i sömnen? I så fall kan ett bredare liggunderlag vara till hjälp så att du inte rullar av det på natten. Det liggunderlag som är bäst i test för dig behöver inte vara det för en annan som har andra preferenser!

Komfort

När du väljer ett liggunderlag är komfortnivån en av de mest betydelsefulla faktorerna att överväga. Det spelar ingen roll hur billigt eller lätt det är, om du inte kan få en god natts sömn på det, är det inte värt det. Här är några tips att tänka på när det gäller komfort:

Advertisement
 • Din sovposition: Sidosovare behöver oftast ett tjockare underlag för att hålla höfter och axlar från marken.
 • Ojämnheter på marken: Om du kommer att sova på ojämna ytor, kanske du vill ha ett tjockare underlag för extra stöd.
 • Kroppstyp: Tänk på din vikt och längd och anpassa det efter tjocklek och mått på liggunderlaget.

Vikten av att tänka på vikten

Och nu dyker vi in i viktens värld. Ja, ett liggunderlags vikt spelar en stor roll, särskilt för backpackers och fjällklättrare. Ett tyngre liggunderlag kan vara utmärkt för bilcamping eller friluftsliv nära hemmet där du inte behöver bära det långa sträckor. Men om du ska vandra flera mil, vill du definitivt ha något lätt att bära. Dock får vi inte glömma bort balansen mellan vikt, komfort och värme. Ett superlätt liggunderlag kan vara tilltalande i affären när du lyfter det, men inte lika trevligt när du försöker få en god natts sömn på isig mark. Så visst låter det logiskt att vi även behöver ge vikten en tanke i valet av liggunderlag?

Förstå isolering och material i liggunderlag

Du undrar kanske, varför är isolering så viktig i ett liggunderlag? Isoleringen i ett liggunderlag fungerar som en barriär mellan din kropp och marken. Den håller dig varm genom att förhindra värmeöverföring från din kropp till den svala marken nedan. Utan ett ordentligt isolerat liggunderlag skulle du snabbt förlora kroppsvärme och riskera att bli förkyld.

Varför isolering är nyckeln

Så, varför är det så nödvändigt med god isolering i ett liggunderlag? Det handlar om termodynamik. Din kropp genererar värme, och i en kall omgivning flyttas denna värme naturligt bort från din kropp till den kallare marken under. Ett bra isolerat liggunderlag skapar ett thermo-blockerande lager som hjälper till att hålla värmen där den hör hemma – hos dig. En annan sak att komma ihåg är att tyngre och tjockare liggunderlag oftast ger bättre isolering. Men det finns ett avvägande att göra mellan bekvämlighet och vikt, speciellt om du tänker bära din campingutrustning över långa avstånd. Den bästa lösningen? Hitta den gyllene medelvägen mellan komfort och transportvänlighet.

Olika typer av material att överväga

Vilket material ditt liggunderlag är tillverkat av kan påverka både dess komfort och hållbarhet. Här är några av de vanligaste materialen som används för olika typer av liggunderlag och vad de innebär för ditt val:

 • Skummadrass: Dessa är vanligtvis billigare och mer hållbara, men kan vara mindre bekväma och större att packa ner.
 • Uppblåsbara liggunderlag: Dessa är oftast dyrare men erbjuder mer komfort och är mindre att packa ner.
 • Självuppblåbart liggunderlag: En blandning mellan skum- och uppblåsbara underlag, dessa erbjuder en bra balans mellan komfort, packbarhet och pris och har oftast en inbyggd pump

Storlek och packbarhet

När det handlar om camping och friluftsliv, är det alltid en balansakt mellan komfort och bekvämlighet, speciellt när vi pratar om liggunderlag, din trofasta vän under stjärnorna. Och storlek spelar en stor roll här. Du kanske tror att större alltid är bättre eftersom det kan ge dig extra komfort, men det är inte alltid fallet. Ett för stort liggunderlag blir snabbt en börda att hantera under turen. Här är det centrala att prioritera dina behov och att överväga hur mycket utrymme du faktiskt behöver för att sova bekvämt. Tänk på att du kommer bära din utrustning med dig större delen av tiden, så optimalvärdet mellan storlek och packbarheten blir oerhört viktigt.

Hur storlek påverkar din upplevelse

För vissa av oss är camping synonymt med minimalism och att leva "basic". Men alla har vi olika preferenser när det gäller vilken komfortnivå vi är villiga att göra avkall på. Kommer ett mindre liggunderlag förminska din vila och därmed påverka din övergripande upplevelse? Kommer ett större liggunderlag ge så mycket extra komfort att det är värt den extra tyngd och utrymme i packningen? Svaren varierar från person till person, och det finns inget rätt eller fel här. Men en sak är säker, en god natts sömn kan göra hela skillnaden för din friluftsupplevelse och det bör inte underskattas.

Faktorer att tänka på när det gäller packningsstorlek

Om du valt att köpa ett liggunderlag, är det nu dags att tänka på hur det kommer påverka resten av din packning. Hur mycket utrymme tar liggunderlaget upp när det är rullat? Tar det bort värdefullt utrymme från andra nödvändiga saker? Du behöver överväga mellan komfort och nödvändighet. Är det värt att kanske packa mindre mat eller kläder, för att du istället kan ta med ett större och bekvämare liggunderlag? Kom ihåg att koordinera storleken på ditt liggunderlag med bildens större helhet - resten av din packning och din fysiska förmåga att bära allt under dagen.

Hållbarhet och livslängd

Ett liggunderlag är en investering, och du vill vara säker på att det varar under många turer i skog och fjäll. Hållbarheten handlar om materialets kvalitet, konstruktion och även hur du tar hand om det. Högkvalitativa liggunderlag kan vara dyrare, men de brukar också hålla längre.

Skötsel och underhåll

För att förlänga ditt liggunderlags livslängd, är det viktigt med regelbunden vård och underhåll. Se till att hålla det rent, undvika direkt exponering för solljus när det inte används och lagra det på en torr plats. Om ditt liggunderlag är uppblåsbart, bör du också kontrollera det regelbundet för läckor.

Miljövänliga val

I dagens miljömedvetna samhälle kan det vara av intresse att överväga miljövänliga liggunderlag. Dessa är tillverkade av hållbara material och har oftast en mindre miljöpåverkan under tillverkning.

Säsongsspecifika liggunderlag

För dem som älskar att utforska naturen oavsett årstid är det avgörande att välja ett liggunderlag som passar rådande förhållanden. För dem som vandrar året runt kan det vara viktigt att förstå skillnaderna mellan liggunderlag anpassade för olika säsonger.

Sommarliggunderlag

Dessa är ofta tunnare och lättare, designade för att vara bekväma när temperaturen är varmare. De kanske inte erbjuder samma isolering som tjockare alternativ, men de kompenserar med minskad vikt och packstorlek. Under de varmare månaderna kan ett lättare och tunnare liggunderlag vara ett optimalt val. Dessa liggunderlag är särskilt designade för att vara andningsaktiva och bekväma när temperaturen stiger. Medan de kanske inte har den högsta isoleringskapaciteten, erbjuder de fördelen med minskad vikt och packstorlek, vilket gör dem till ett populärt val för sommarvandrare.

Vinterliggunderlag

Vandring under vintermånaderna ställer andra krav. Liggunderlag designade för vinterbruk har ofta ett högre R-värde, vilket innebär att de är bättre på att behålla värmen. Deras tjocklek och material är också anpassade för att hantera fukt och kyla, så att du kan sova varmt och torrt även på snö eller frusen mark. Tjockare, med högre R-värde (isoleringskapacitet), dessa liggunderlag är utformade för att hålla dig varm under de kallaste månaderna. Medan de kan vara tyngre och större att packa, är de oumbärliga i extrem kyla.

Förståelse av R-värde i liggunderlag

Vad betyder R-värde?

R-värde är ett mått på ett liggunderlags förmåga att isolera användaren från marken och behålla värme. Ett högre R-värde indikerar större isoleringskapacitet. När du tänker på kalla nätter utomhus kan marken snabbt dra värme från din kropp, vilket gör att du känner dig kall. Ett liggunderlag med lämpligt R-värde fungerar som en barriär, minskar värmeförlusten och hjälper till att hålla dig varm genom natten. När du väljer liggunderlag för olika säsonger eller temperaturförhållanden är det viktigt att tänka på dess R-värde. För exempelvis vintercamping kan du behöva ett liggunderlag med ett högt R-värde (R-värde på 5 eller högre), medan sommarcamping kan klara sig med ett lågt R-värde.

Förståelsen av R-värde hjälper dig att göra ett mer informerat val när det kommer till att välja rätt liggunderlag för dina äventyr, oavsett om det är under de varma sommarmånaderna eller de krispiga vinterkvällarna.

Disclaimer: The above is a sponsored post, the views expressed are those of the sponsor/author and do not represent the stand and views of Outlook Editorial.

Advertisement
Important: We are happy to announce that we have successfully completed the migration of our site @outlookindia.com to enhance your experience as valuable user. But due to the scale of operations some data discrepancies may arise. We apologize for any inconvenience and thank you for your patience and understanding during this period.
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement